Nå er det endelig veldig vakker og varm sommer på Sørlandet! Mmmm..., og en av sommerens høydepunkter er hjemmelaget hylleblomstsaft. Da jeg var liten var det stor lykke å få hjemmelaget hylleblomstsaft hos ei tante på Sola og etter hvert å kjøpe med hjem fra Danmark. De siste to årene har det dukket opp hyllebærtrær (Svarthyll) i nabolaget. Stor lykke! Vi plukker hylleblomster og safter i flere runder! Det smaker vidunderlig med et stort glass hylleblomstsaft med isbiter på en varm sommerdag. Jeg fryser også ned saft i små bokser slik at vi kan få en liten bit av sommer når høsten kommer... Etter litt utprøving i fjor sommer, så har jeg kommet fram til denne oppskriften:
Oppskrift på hylleblomstsaft
30 blomster
2 kg sukker
1,5 l vann
2 økologiske sitroner
50 g sitronsyre
Plukk blomstene før de er helt utsprunget. Klipp vekk grove stilker, blader og evt. småkryp. Kok opp vann, sukker og sitronsyre. Legg blomstene i en stor bolle og hell vannet med sukker over blomstene og legg i skiver med sitron. La det avkjøles før du setter på lokk og setter det i kjøleskapet eller i en kald kjeller. Saften skal trekke i ca. fire dager før du siler saften gjennom et kjøkkenhåndkle og heller den på fine flasker eller små bokser og setter den i fryseboksen.
Nytes med isbiter!
Jeg har aldri hatt pioner som har blomstret så sent, men til gjengjeld er de utrolig vakre!
Åhh - lykken er å lage saft på kjøkkenet sitt. Har aldri laget hylleblomstsaft, men det smaker jo kjempegodt.
SvarSlettHos oss går det i solbærsaft.
Ha en fortsatt fin sommer!
Det beste er jo at den nesten lager seg selv....God sommer til hyggelige deg :)
Slett