søndag 14. juli 2013

Hylleblomstsaft





Nå er det endelig veldig vakker og varm sommer på Sørlandet! Mmmm..., og en av sommerens høydepunkter er hjemmelaget hylleblomstsaft. Da jeg var liten var det stor lykke å få hjemmelaget hylleblomstsaft hos ei tante på Sola og etter hvert å kjøpe med hjem fra Danmark. De siste to årene har det dukket opp hyllebærtrær (Svarthyll) i nabolaget. Stor lykke! Vi plukker hylleblomster og safter i flere runder! Det smaker vidunderlig med et stort glass hylleblomstsaft med isbiter på en varm sommerdag. Jeg fryser også ned saft i små bokser slik at vi kan få en liten bit av sommer når høsten kommer... Etter litt utprøving i fjor sommer, så har jeg kommet fram til denne oppskriften:




Oppskrift  på hylleblomstsaft

30 blomster
2 kg sukker
1,5 l vann
2 økologiske sitroner
50 g sitronsyre

Plukk blomstene før de er helt utsprunget. Klipp vekk grove stilker, blader og evt. småkryp. Kok opp vann, sukker og sitronsyre. Legg blomstene i en stor bolle og hell vannet med sukker over blomstene og legg i skiver med sitron. La det avkjøles før du setter på lokk og setter det i kjøleskapet eller i en kald kjeller. Saften skal trekke i ca. fire dager før du siler saften gjennom et kjøkkenhåndkle og heller den på fine flasker eller små bokser og setter den i fryseboksen. 
Nytes med isbiter!








Jeg har aldri hatt pioner som har blomstret så sent, men til gjengjeld er de utrolig vakre!

2 kommentarer:

  1. Åhh - lykken er å lage saft på kjøkkenet sitt. Har aldri laget hylleblomstsaft, men det smaker jo kjempegodt.

    Hos oss går det i solbærsaft.

    Ha en fortsatt fin sommer!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det beste er jo at den nesten lager seg selv....God sommer til hyggelige deg :)

      Slett